BIOSPRINT® - kvasinkový virtuos
Požadovaným cílem chovatelů mléčného skotu je dosažení co nejvyšší užitkovosti mléka a jeho kvality. Dalšími prioritami chovatelského umění jsou nízké počty somatických buněk, dobrý zdravotní stav, eliminace metabolických poruch a zabezpečení vynikajících reprodukčních schopností. U vysokoužitkových zvířat však bývá dosažení vysokých cílů v těchto oblastech velkým problémem. Z pohledu výživy je prvním předpokladem k tomuto dosažení co nejlepší „vyladění“ bachorových funkcí. K tomu výrazně napomáhá zkrmování kvasinkových kultur, které jsou používány k tomuto účelu již téměř 30 let.
Nejmodernější kmen kvasinek Saccharomyces cerevisiae, který se vědcům podařilo vyselektovat, je MUCL/BCCM 39885. Na trhu se objevil pod názvem BIOSPRINT® a v minulém roce byl tento přípravek oceněn na mezinárodním agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích hlavní cenou Zlatý klas.
Výjimečnost právě tohoto kmene kvasinek, který je obsažen v přípravku Biosprint®, spočívá v neobyčejně rychlém stimulačním účinku aktivity ovlivňování některých bachorových funkcí prostřednictvím metabolitů, které vznikají při rozmnožování tohoto specifického kmene kvasinek uvnitř bachoru. Tento kmen byl ověřován v mnoha pokusech ve výzkumných zařízeních států EU. Na základě dosažených vynikajících výsledků byl potom Biosprint® (MUCL/BCCM 39885) zaregistrován do seznamu povolených mikrobiálních látek používaných ve výživě skotu a od té doby je používán jako bachorový modulátor.
Co je to „bachorový modulátor“?
Bachor je velmi pozoruhodný tělesný orgán, který můžeme přirovnat k „biotechnologické“ laboratoři. Někdy však potřebuje určitou pomoc, aby jeho funkce byla dokonalejší. Pro tento úkol je neobyčejně vhodným řešením použití živých kvasinek Saccharomyces cerevisiae, které byly k tomuto účelu vyselektovány. Přípravek Biosprint®, který obsahuje kmen Saccharomyces cerevisiae MUCL/BCCM 39885, působí na bachorové funkce několika způsoby. Jeho hlavní účinek však spočívá v tom, že ovlivňuje mikrobiální populaci bachoru a mění průběh fermentace. V bachoru totiž kvasinky produkují různé metabolity, jako např. kyselinu jablečnou a malé, biologicky aktivní peptidy, které pak stimulují aktivitu těch bakterií, jež rozkládají celulózu a konzumují mléčnany. Tento proces zvyšuje stravitelnost neutrální detergentní vlákniny (NDF) a kyselé detergentní vlákniny (ADF), čímž dochází k celkovému zvýšení příjmu sušiny. Kvasinky také konzumují nebo z bachoru „odstraňují“ volný kyslík, a tak v něm napomáhají udržovat anaerobní prostředí, které tyto bakterie potřebují pro své optimální fungování. Kromě toho kvasinky stabilizují bachorové pH a rozkládají endotoxiny.
Co lze od Biosprintu® konkrétně očekávat?
V konečném důsledku vedou pochody bachorové modulace k vyššímu příjmu sušiny, k vyšší užitkovosti a konečně i k lepšímu zdravotnímu stavu zvířat. Zařazením přípravku Biosprint® jsme schopni dosáhnout u dojnic zvýšení nádoje o 1 až 2 litry. U vykrmovaného skotu dosáhneme zvýšení přírůstku až o 13 %.
Kromě toho, že se při zkrmování Biosprintu® zlepšuje využití energie, zvyšuje se také celková produkce bakteriální bachorové biomasy, což vede ke zvýšenému přísunu mikrobiální bílkoviny z bachoru do střev, její zvýšenou absorpci a vyšší inkorporaci do tělesných proteinů dojnice. Bachorová mikrobiální bílkovina se vyznačuje obzvlášť vysokým obsahem některých esenciálních aminokyselin, především methioninu a threoninu. Konečným důsledkem těchto procesů je pak zvýšená produkce mléčné bílkoviny. Toto jsme prokázali v exaktních pokusech, které byly předkládány komisi EU, která na základě těchto výsledků zařadila přípravek Biosprint® do seznamu povolených mikroorganismů. Například v pokusu provedeném na univerzitě v Miláně měl Biosprint® podávaný v množství 3 g na kus a den dojnicím na druhé a dalších laktacích po dobu 100 dnů průkazně pozitivní vliv na mléčnou užitkovost. Pokusné dojnice produkovaly denně o 1,96 kg mléka více než krávy kontrolní. Došlo také ke snížení počtu somatických buněk o 23,7%. V pokusu provedeném v nizozemském výzkumném ústavu v Lelystadu měl Biosprint® průkazně pozitivní vliv na mléčnou užitkovost (plus 2,1 kg mléka) a zvýšení mléčné bílkoviny o 60 g za den.
Biosprint® je úspěšně používán na českém trhu již čtyři roky. Je neobyčejně důležitým a ekonomicky výhodným nutričním nástrojem při maximalizaci mléčné užitkovosti dojnic a přírůstků žírného skotu. To potvrzuje jeho obchodní úspěchy ve světě i v České republice.